May 27, 2012

HORMAT DAN PERCAYA

masih ingat aku pernah bercerita pendapat aku tentang bersalam itu menunjukkan tanda hormat kita pada seseorang itu.

mungkin pada masa itu, pendapat aku tentang 'first impression describes everything'.
sekarang aku nak ubah sikit. mungkin kerana pengalaman mengajar aku yang kita tak patut sesuka hati nak terima dan mudah percaya pada orang.

sekarang ni aku susah nak percaya pada orang, 
bila kita tak percaya orang mungkin kita susah nak respect orang tu bukan?


lagi2 kalau baru kenal dan baru nak meramah mesra, kononnya nak mengeratkan hubungan silaturrahim.
okayy salam itu wajib la kan menunjukkan yang kita mengalukan kedatangan dia sebagai sahabat baru.
tapi...
tak semestinya kita terus percaya, giving them hundred percent our trusts.
mungkin perlu dua atau tiga kali jumpa baru kita boleh menggambarkan keperibadian seseorang itu, mungkin juga sepuluh kali jumpa baru boleh tahu perangai seseorang itu macam mana.


tapi daripada dulu lagi aku berpegang kepada ayat ini,
"kalau manusia tu boleh dipercayai, kita tak pernah jumpa pun akan rasa senang je nak percaya pada dia"
















14 comments:

Anonymous said...

ko prcaya tak kat aku ?? hehehe


pinjam ayat ko "kalau manusia tu boleh dipercayai, kita tak pernah jumpa pun akan rasa senang je nak percaya pada dia" <-- mcm aku dgn ko..haha..erkk..prasan.....




#naiemah <3

SM said...

bukan senang nak menilai hati manusia walau pun kita pakar tilikan bertauliah sebab hati tu satu organ yang terletak kat dalam, tak nampak. eh?!

Niena Farrah-Hana said...

hehehe..sabar..sumtimes ppl we trust will break it.but sumtimes ppl we blve cant be trust is d one can be trust.. pengalmn byk mngajar..

aswadz said...

aku jenis ssh nak percaya kat org. kena kenal btol2 baru aku trust.

reen afny said...

cik anon aka naiemah... haha mesti la percaya. ayat tu khas untuk kau tau ;)

reen afny said...

bro SM... haha da lama tak dengar kau mengarut. tahu takpe. kadang2 orang yang rapat dgn kita yang kita kenal 10 tahun pun belum tentu kita dapat kenal hati dia kan.

reen afny said...

misz niena.. tahu takpe. tu yang keluar ayat "don't judge someone by their looks"..... hehe

reen afny said...

aswadz... mungkin kau jenis orang yg kalau pernah jumpa depan2 baru senang nak beri kepercayaan kot. hehe

Telor Power said...

aku cepat percaya pada org....tpi selepas kena uji dari aku hahaha...

tirahzairi said...

suka dgn kata2 itu...huhu

reen afny said...

bro TP... kahkah tula aku pelik ayat mula2, cepat percaya?? yela kan kau pernah cakap, kawan2 kan fuckbook kau hanya orang2 yg kau pernah jumpa je kan. hehe

uji camna tu??

reen afny said...

tirahzairi.. tenkiuuu comeii :)

Telor Power said...

yup...aku add org yg aku pernah jumpa saja hihihi

reen afny said...

tahu daa... wuwuwuwuwuwu kbai