Dec 19, 2011

respect

semalam aku balek kampung! dekat muar, johor.
naek kereta baru. haha hanya rm50 je untuk minyak pergi balek weh.
tu pun sempat jalan2 dekat melaka tau.
siap hantar kakak dengan adek aku balek lagi, still ada balance untuk pergi kerja seminggu. hehe


saya suka myvi baru lagi best saya!
myvi best wok ow ow~


atually balek kampung atas tujuan nak attend majlis kawen sedara.
dulu aku pernah cerita kan yang aku pernah kena tackle dengan anak buah sendiri??
tapi yang kawen tu cousin lelaki, yang suka cakap aku ni awek dia.
macam biasa la kan dorang ni suka membahan je memanjang.
bak yang tua dan yang muda, sama je.
tapi fun la at least riuh rendah jugak suasana kan.
kalau balek kampung mesti kena bahan la. heshhhh


tapi bila jumpa or gathering sedara2 dekat or jauh ni.
perkara wajib is kena bersalaman kan.
i mean takde la wajib dari segi agama.
kang tak salam kang dapat dosa pulak kan.


aku nak higlight dekat sini, salam tu wajib bila ia melibatkan hormat.
kita salam orang tu sebap adab2 dan menunjukkan yang kita hormat orang tu kan.
so bagi aku tak kira la kita muda dari orang tu or lagi tua dari orang tu, kena jugak salam.
usia tak membezakan manusia untuk saling hormat antara satu sama lain.


pada pendapat diri aku sendiri, tak kira orang tu beza umur even tua setahun daripada aku.
if aku respect orang tu, aku salam dan cium tangan dia.

that's why kalau first time jumpa aku tak terus salam, aku tengok dulu gaya dia.
kalau gaya dia boleh buat kita respect dekat dia, memang aku salam dan cium tangan.
kalau perangai macam haram... salam terus belah jela kan. haha
so, point dekat sini... pergi mana2 pun jaga kelakuan anda!
siapa2 pun akan tengok kelakuan kita, mungkin orang tu da kenal or mungkin orang yang jumpa for the first time pun akan tengok kelakuan kita.

bak kata orang : first impression describes everything.

first impression boleh buat orang respect kita or biadap dengan kita.

so pilih, kau nak orang respect kau atau biadap dengan kau???
kalau nak orang respect kita, kita pun kena respect orang jugak.


my lecturer always mentioned this : if we respect others means we also respect ourselves...









12 comments:

SM said...

respect, boleh diaplikasikan dalam semua aspek kehidupan. cewah! wok ow ow!

ralphrazaq said...

nt ko jumpe aku ko jgn cium tgn aku plak ye...hohohoh pelik!!!

reen afny said...

SM... haha betul2. beli la satu wok ow ow! hehe

reen afny said...

ralphrazzaq... haha asal lak pelik?? beza umur kita berapa yea? lalalala

SM said...

aku tetap dengan kereta buruk ni... setia beb!

reen afny said...

haha mesti da habis bayar kan. bestnya takde hutang da. wuwu

ralphrazaq said...

reen - mane ak tau umur ko bpe...tp cm aku muda dr ko j ahakzzzz

reen afny said...

haha yeke... muka aku nampak tua eh?? =.=
baru 22 la.. ahakss

ralphrazaq said...

ah lebih kurang je umur kte..hahaha

reen afny said...

yeay! ada geng... haha

SM said...

kemain suka betul kau ada geng sekarang. dulu aku la diola kau sepanjang zaman. haha!

reen afny said...

haha sengalss... laa, kau masih idola aku. haha