Mar 4, 2012

BIJAK

SIAPA YANG LAGI BIJAK???


situasi : dua orang pelanggan yang mahu membeli mee goreng berharga rm2.



lelaki pertama : meminta mee goreng berharga rm2 dibungkus dalam satu bekas.


lelaki kedua : meminta mee goreng berharga rm2 dibungkus dalam 2 bekas berlainan.






bagi aku dua2 pun ada kebijaksanaan masing2.


lelaki pertama bijak dari segi jimat bekas.
kalau banyak2 bekas pun membazir, so dia ada initiatif untuk mengurangkan penggunaan plastik dekat dunia ni. hehe




lelaki kedua bijak dari segi kuantiti.
kalau dua bekas digabungkan jadi satu, confirm kuantitinya akan bertambah bukan. hehe
tapi dia menyusahkan orang jugak lah nak kena bungkus sampai 2 bekas kan. huhu
















10 comments:

Telor Power said...

bagaimana pula kalau aku mahu mee goreng rm2 dibungkus dalam 1 bekas yg aku bawa sendiri dari rumah.

reen afny said...

depends pada bekas yang kau bawak la bro.

kalau bekas kecik, pasti penuh.

kalau bekas besar, diisi separuh jela. hihihi

SM said...

siapa lagi bijak? mesti la tokey restoran mamak tu. gula naik 20 sen, tapi mee gorang yang takde kaitan pun ikut naik harga jugak. kalau tak silap dulu rm1.50 je kan? hahahaa!!!

IraBungaMelor said...

So true. Hehee.

reen afny said...

SM.... hahaha bongek. ni ada orang beli mee goreng dekat gerai mak aku lah. aku saje bagi contoh. huhu



p/s : kau tengok tak entry aku buat khas untuk kau tu???? hehe

reen afny said...

IraBungaMelor.... hehehehehe

Telor Power said...

mana ko pergi budak kecik

reen afny said...

hikss reendu lew teww... tula aku da lama tak on blog. huhu

Ihsan Arifin said...

masak sendiri lagi bijak.
sedap pun sedap. murah pun murah :)

reen afny said...

Ihsan Arifin... haha ye x ye. betul jugak tu, lagi2 letak fishbol. nyam2