Feb 8, 2012

TOLERANSI and KARMA

oohkay disebapkan most of my time i've spent it on the road which means i always driving...
ada lah dapat pengajaran sikit bila kita berada di atas jalan raya ni.

one thing bila kita drive,
 kita semua ada niat yang sama iaitu, NAK CEPAT SAMPAI KE DESTINASI.
so tak kira lah kau pakai kereta cap volvo ke, mercedes benz ke, kancil ke, myvi baru lagi best ke (wok ow ow~), ferrari ke atau bagi penunggang yang menunggang motor cc besar ke atau naek motor kapcai ke,
bila kita di atas jalan raya, kita ni semua berada pada level yang sama je.
ada perasan tak???

 *okayy la kadang2 nampak kereta tu cun sikit je mesti kita ushar kan2. hakhak

tapi yang perlu dititikberatkan adalah sifat bertolak ansur.
kenapa bertolak ansur itu penting?
supaya dapat mencegah daripada berlakunya accident.
yea2 kita tahu kan, bila pemandu2 mula nak menunjukkan bakat masing2 atas jalan raya, ada jela kemalangan jiwa berlaku kan.
sebap apa? sebap dorang tiada sifat bertolak ansur semasa memandu.
semua orang nak laju je.

adakah anda tergolong dalam manusia yang percaya pada karma???

*****
direct translation of karma : what goes around comes around.
which means, what you give you get back.

p/s : untuk pengetahuan korang, karma adalah kepercayaan bagi penganut hindu, so kita, muslim seeloknya percaya pada qada' dan qadar.

****

tapi aku bukan nak tekankan sangat topik pasal karma.
cuma mahu highlight sikit tentang bertolak ansur.

bila aku drive, aku memang tolerate dengan pemandu2 laen.
sebap apa, sebap aku yakin bila aku perlukan sifat itu, pemandu laen akan turut berikan kerjasama.
maksud aku, what if aku berada di tempat mereka bagaimana???


tolerate itu memang perlu, tapi jangan la melampau sampai 4 buah kereta potong que kan, memang nak kena maki la kan.
agak2 la der, aku pun nak cepat sampai rumah!
kadang2 dorang ni tengok je ada pelekat P dorang macam menyemak nak selit2 depan kereta kita. macam tettt.... $#@!&^.. bajet bagus. kbai


aku percaya bila kita buat baek akan dibalas baek.
jadi aku percaya bila aku bertoleransi dengan pemandu laen, in the future pun pemandu laen akan bertoleransi dengan aku.
adakah itu karma? aku buntu.
tapi yang membezakan pendapat kita bila pemikiran kita yang set untuk cakap,
it's karma bebeh!

tak salah untuk mengenali dan percaya pada konsep karma cuma kita sebagai muslim kan ada jugak konsep sendiri, lebih elok kita merujuk kepada qada' dan qadar bukan.













28 comments:

Telor Power said...

as,salam reen aku beri +1 di google tuk entri nie


ok aku adalah yg bercanggah dari apa yg ko kata. aku suka naik moto atau motokar aku suka bersiar2 di jalan raya menikmati keindahan yg ada. walau pun ia bakal membawa malapetaka. ah... peduli hapa aku.

nak cepat sampai adalah subjektif bg aku. kerana ianya hanya berlaku pada aku ketika mahu mengejar waktu ketibaan bas yg bakal membawa aku ke sesuatu destinasi yg aku nak tuju.


pasal konsep bertolak ansur tu hanya ada pada pengguna jalan raya yg terkejar2 ketika lewat saja bg aku.

Woofer Storm said...

wa selalu bila diatas jalan raya,mesti lupa dri wa ni sapa..laju tak ingat tuhan..tapi masuk kerja,nampak orang aksiden rasa nak muntah pun ada,hehee

#tolak ansur tu satu n yang penting sabar..kalau nak cepat,kena bangun awal skit...tak mo mlas2.heheee

ralphrazaq said...

'what goes around comes around, what goes up must come down...' teka ni lagu apa..

aku suka pegi keje awal, nak jumpa kawan aku paling punctual..aku suka bangun awal 10 minit dari waktu biasa jam loceng berdering sebab aku tak nak kelam kabut dan marah-marah bila ada benda yang tak kena..aku tak suka mengejar waktu.

nak elak kesesakan jalan raya senang je? kena awal dari orang lain..

reen afny said...

@telor power, @woofer storm, @ralphrazaq... testing2. bapak panjang korang komen. hahaha

reen afny said...

alaaa tak jadi lak. demm... takpela ;(



tp.... wassalam bro. +1 tu apa?? huhu

haha kadang2 bila drive slow2 memang tenang je tengok pemandangan kan.

maksud kau bila nak cepat, lagi kau jadi pemandu berhemah ke? hehe takkan time nak cepat boleh pulak bagi orang laen lalu dan potong kita?? lalalala

reen afny said...

WS.... weee kan2. macam seronok lak bila dok press2 minyak ni. lagi2 kalau ada orang vroomm2 belakang kita kan. haha
haaa kan2. kalau ada eksiden dan2, slowkan kelajuan. insap sekejap. wuwuwuwuwu

wuupsss, sekarang da jadi rajin sikit bangun awal 10 minit daripada biasa. kahkah

reen afny said...

ralph... jap2, aku tahu lagu tu tapi tak ingat siapa nyanyi. tapi negro laki kan? haha


hahaha sama la. aku pun bangun awal 10 minit. kahkah tiru lew tewww ;p lalaalala

tak awal takpe, leh press minyak laju sikit untuk sampai.. sikit je kayy ;p

ralphrazaq said...

hahahaha salah!!!!

reen afny said...

sikit lak respons kau. ceitt... bagi la link. huhu

ralphrazaq said...

negro tu dah nak betul tapi dia kacuk la...african-american...ok la aku kesian, mesti kau terkial-kial cari sapekah gerangan penyanyi tu..jawapannya adalah Alicia Keys..amacam puas hati? hahaha

WuMing said...

Sebenarnya KARMA terbahagi kepada 2. Iaitu KARMA BAIK dan KARMA BURUK. Kerana KARMA itu sendiri hanya membawa maksud "Perbuatan" secara umumnya.
Dalam Ajaran Buddha, Karma adalah core atau teras kepada semua ajarannya.
Buddha mengajar manusia supaya melakukan perbuatan baik sahaja. Walau dalam apa keadaannya.
Kerana semua yang berlaku pada individu itu adalah hasil dari KARMAnya yang terdahulu.
So... jika di masa hadapan... Inginkan segala yang datang dalam hidup hanya kebaikan.. Maka lakukan KARMA baik hari ini..
Tapi jika tak kisah.. Maka apa yang datang di masa hadapan pun tak kisah lahh gituu...

Umpama.. dalam sawah bendang... tanam padi dan jaga padi itu... Maka padi lah yang tumbuh.. Hasilnya juga baik..

Tapi kalau tanam lalang.. lalang lah hasilnya...

Ini secara ringkas sahaja... sebenarnya ada lagi banyak huraian yang lebih detail...

Telor Power said...

reen : tu hadiah dari aku tuk entri ko nie


orang lain mmg nak cepat, tapi aku, cepat mcm mana pun aku tetap buat2 lambat dgn erti kata lain aku pi keluar rumah seawal 7pg(walau kt sini x sesak) ronda2 sekitar di laluan kerja mcm spt tok ketua ronda kampung.

tuk part tergesa2 tu aku tak bley nak jawab. kerana aku x alaminya lagi. tu aku kena pindah dok KL dulu. kehkehkeh

reen afny said...

ralph.. haha mesti kau tak pernah dengar ada la lagu negro lelaki yang nyanyi guna ayat tu jugak. kalau alicia keys tu memang la pernah dengar. huhu

reen afny said...

wuming... terima kasih atas penjelasan lanjut awak. huhu
psst, kutip kat wiki eh ;p


saya suka part jika inginkan karma baik kena buat karma baik jugak.
sama seperti yang saya sangka, kalau kita bertoleransi pada orang, mungkin orang juga akan bertoleransi pada kita.

suka contoh yang kamu beri ;)

reen afny said...

tp... haha aku baru tahu la. tadi godek2. hehe thanks bro


awal nya kau keluar pergi kerja, time tu aku baru nak pergi mandi ;p

ooh lupa pulak, kl tak sama macam jalanraya kat perak! sini setiap masa pun jem. jem otak aku kalau drive. hahaha

ralphrazaq said...

reen - pukul 7 aku dah odw ke opis dah..hahaha..ala, kau ni dalam Islam pun ada sebut kan, kalau kita berbuat baik sesama manusia maka balasan yang kita terima pun adalah baik juga + dapat pahala..antara kita sedar dengan tidak je..

reen afny said...

ralph.. hahaah lagi semangat nak pergi kerja eh. kahkah

yup betul2. sebap tu aku tekankan supaya kita percaya pada qada' dan qadar. kan sama maksud macam buat baek dibalas baek buat jahat jangan sekali. haha okay da merepek jauh. kbai

O CIKTEDDY said...

btol3...cik pantang btol la org main potong pd waktu yg salah..kita plak yg kena elak..kalo x elak takot lain plak yg jdnya..hmm~

reen afny said...

cikteddy.... haa kan2. kalau kita jadi pemandu berhemah, driver laen pulak yang macam haremm.. probabiliti kemalangan nak berlaku sentiasa tinggi. so berhati2 la semasa memandu ;)

SM said...

aku percaya kepada karma. pada aku, karma sama je macam pembalasan. dan aku tak perlu memberikan toleransi yang berlebihan kepada road bastard. mereka ni bila atas jalan terus lupa diri. tapi bila balik rumah tengok berita tentang accident tiba-tiba jadi insaf. bullshit la orang macam ni. patut dihumban ke dalam neraka tanpa perbicaraan!

reen afny said...

SM!!! reendu!! kbai


sentap sekejap* hahaha
insaf sekejap je tu. nanti kat atas jalan raya, beraksi balek. haha

SM said...

woi, aku tak izinkan kawan-kawan aku tergolong dalam kalangan road bastard. kau tau kenapa aku panggil road bastard? kbai.

reen afny said...

huhu mana de nak join jaid road bastard lak. huhu
kau tak izinkan sebap kau sayang kami kan. kahkah kbai

tak tahu. bagitau la cepat. hehehe

Woofer Storm said...

insaf bila maut dah depan mata..memang seram,tapi esok tu buat balik..ermmm sbr je la..

update cepat ^^hehee

reen afny said...

haha tahu takpe, macam da kena rasuk untuk cari ajal sendiri. hmmm


weeee~ ingat malam ni nak update tapi macam mengantok pulak. hekhek

WuMing said...

Tak...sebenarnya WuMing beragama Buddha.. Dan WuMing baca banyak tentang ajaran Buddha..

Kerana Buddha pernah berpesan supaya mencari dan mengkaji satu-satu fakta itu.Jangan percaya apa yang didengar, baca, nampak. Walaupun kata-kata itu dari Buddha sendiri

Jangan terus percaya tanpa akal fikiran yang waras.. Itu sebab rajin bacadan tahu banyak tentang ilmu ajaran Buddha

Malah ajaran agama lain pun baca juga

reen afny said...

huhu impressived. saya ingat awak malay.. sorry for the bad thought.

okay terima kasih atas info2 yang wuming bagi. sangat berguna ;)

Telor Power said...

wu ming : setuju cara anda berkata2. fuh sgt kagum plak rasanya,