Feb 5, 2012

EXPLAIN

it's useless cakap dengan orang yang nak menang je all the time.
bila kita explain pun pasti disalahkan jugak.


sebap apa? sebap dorang da set mind dorang untuk betul setiap masa.
memang pemikiran masyarakat kita ke selalu berfikiran negatif terhadap orang laen?

tak guna kita explain bagai nak rak.
dari hujung akar sampai ke dahi langit.
apa yang pasti mereka masih dengan pemikiran yang blame kita on certain things.


aku dah malas nak explain dekat orang yang pandang serong dekat kita ni.
kadang2 dorang suka salah anggap padahal tak kenal pun diri kita siapa.
aku pelik. dan aku dah muak nak kena explain.
perlu ke explain pada seseorang yang tak kenal kita?


biarkan mereka dengan pemikiran mereka yang suka menyibuk dengan hal orang laen.
dah memang mereka latih mentality mereka untuk menyemak hal orang.
benda kecik pun sentiasa diperbesarkan.


kalau da terangkan jugak kau ingat pemikiran dorang akan berubah?
tidak sama sekali.
sebap apa? sebap...
MEREKA TIDAK PAHAM!
dengan keadaan kita.
mereka tak tahu keadaan sebenar macam mana.
tetapi hanya mampu mencari kesalahan kita semata - mata.

kadang2 tak semestinya perkara yang kita nampak itu ada maksud tersirat,
setiap perkara yang berlaku itu pasti ada alasan disebaliknya.
tapi bagi aku, nak kena explain pada orang yang tak kenal diri kita siapa tapi mahu menyibuk jugak hal kita, no need to explain kot.
sebap rasa macam buang masa.


tak payah la nak pening2 ke tekanan ke kalau ada orang salah tafsir dengan setiap perbuatan kita.
asalkan diri kita tahu apa yang kita buat dan tak lebih batas2 nya sudah lah.
dan yang paling penting niat kita betul dan tiada maksud laen di setiap tindakan yang kita lakukan itu ;)

apa yang pasti mereka masih terperangkap dengan cara pemikiran mereka sendiri.
biarkan mereka rugi. biarkan mereka membuang masa dengan mencari kesalahan orang laen...














22 comments:

Telor Power said...

cer explain kat aku apa kes sebenarnya nie reen? cer explain...cer explain...

reen afny said...

haha ada la manusia ni, aku baek dengan dia dulu tapi sekarang die langsung tak kawan aku da. aku rasa ada hasutan kecil daripada orang2 tertentu kot. huhuhu

dEwy said...

Kalau macam tu tak payah kawan.
Org tak ada pendirian.
Senang cerita reen, xpening.

reen afny said...

dewy.... senang sangat percaya cakap orang. aku ok je. aku hilang satu kawan, tapi aku masih ada kamu semua ;)

Woofer Storm said...

lantaklah dgn mereka,tak perlu nak amik pusing sngt..takut kita yg makan hati pula..

Telor Power said...

reen : kawan pun bermacam raga, juga.

reen lagi: cuba cari apa punca dan settle cara baek dahulu.

reen afny said...

woofer storm... betul tu. bak kata orang, kawan biar beribu. sorang buat hal, yang laen masih ada. hee

reen afny said...

tp.... takde pape kot. last sekali aku bagi dia rasa choc chip cookies and die puji SEDAP (saje nk cakap) then terus die tak bertegur sapa da. aku pelik... bf orang kan, lantak la. tapi niat aku hanya berkawan, family aku pun kenal dia kot. tak tahu lah kalau dia ada dengar orang cakap apa ke kan ;)

Telor Power said...

reen : tapi kalau dah berkawan lama mmg tak patut dia buang ko begitu
tapi kalau baru jer takpe lah....ramai lagi.


apa ko blanja dia eskrem cekelat mcD tu... ada cekelata tu....sekalai lagi cekelat.

reen afny said...

haha betul2... biar la dia. tula aku malas nak masuk campur lagi da.

apa ni typo. fokus2! haha
bukan askem la. huhu aku bagi cookies la. hehehe

O CIKTEDDY said...

jom kite ketuk kpala die..haha

CekbOlat-bOlat said...

alolohh.. shilek ahh

Telor Power said...

reen : kurang fokus kerana jangkitan ko ler sis kehkehkeh

reen afny said...

cik teddy... haha jom2. suka ketuk kepala orang ni. hehe

reen afny said...

cekbolat... hehehe tengah relax la ni. ;)

reen afny said...

tp... aku pulak yang kena. sobsob. hahaha dah malu lew tewww ;p

Woofer Storm said...

betul3..yang penting hidup kena jalan.sy pun ada masalh juga ngan kawan,tapi masih mampu boleh layan..

#asal tak update?malas ea?hheeee

reen afny said...

tula kadang2 dorang ni tak nampak yang kita terasa dengan dorang tapi tak paham jugak.


weeee, camna tahu? hehehe takde mood lagi nak update. kihkih

ZaroL said...

Kadang2 orang memang cmtu...lgsung tak paham apa org rasa. Aiseyhh~

reen afny said...

zarol... tahu takpe. perasaan dorang je perlu jagga, perasaan sendiri takde sape nak amek tahu. huhu

Princess Nusy said...

nauzubillah..moge dijauhi drpd jd camtu..kdg2 xsdar kn..kot2 kite sndri..huhu..^^

reen afny said...

PN... yup. hopefully bila kita dah terkena ni, kita pun dapat pengajaran dan sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak.