Jan 12, 2012

DEPRESI

DEPRESI atau TEKANAN.
yakni bila seseorang itu sedang dalam situasi yang sedih atau gangguan emosi yang boleh membuatkan dia hilang tumpuan pada sesuatu aktiviti.

bilakah seseorang itu akan mengalami depresi??
bila seseorang itu hendak memajukan diri dia untuk berjalan ke satu tapak lagi.
dia akan pikir sesuatu yang perlu ada untuk mendapatkan impiannya itu.
sama ada dapat atau tidak itu yang tergolong dalam depresi positif atau negatif.

depresi boleh terbahagi kepada dua...

depresi positif : seseorang itu sedang pikir untuk merancang sesuatu untuk menunaikan impiannya. tumpuan pada sesuatu perkara masih segar kerana sedang berkobar-kobar mahu mengejar impian yang telah dirancang tapi pada masa yang sama takut berdepan dengan kegagalan.

depresi negatif : pikir sesuatu yang sudah dirancang tapi tak dapat. seseorang itu akan mengalami gangguan kosentrasi dalam sesuatu perkara. macam orang cakap hilang fokus. itu yang bila tak dapat apa yang kita nak or tak dapat buat sesuatu tu mesti kita akan mengamuk kan. (tujukan kepada diri sendiri, kbai)


depresi, semuanya bergantung pada permainan minda kan.
#sekadar pendapat.


*****

sekarang ni, aku sedang mengalami depresi positif.
tengok kawan2 semua sudah mula berjalan, aku masih merangkak.
rasa agak sedikit tergugat.
so, aku tengah planning something yang boleh memajukan diri sendiri.
*kind a weird, eventhough right now we're having a different life not under one roof (in class) but we're still compete with each other. mood nak bersaing itu masih didalam jiwa.

ini yang orang cakap bersaing secara sihat, even aku tak dapat apa yang kawan aku dapat tapi aku masih tumpang gembira dan mendoakan kejayaan kawan2 aku.
tapi pada masa yang sama sibuk bersaing untuk memajukan diri.
dan berharap agar aku boleh mencapai impian aku sendiri dan bukan sebap nak tiru lifestyle dorang.

hey, bukan semua benda kita boleh buat dan dapat.
ikut kemampuan masing2 lah, at least kita berusaha nak memajukan diri sendiri kan daripada masih tersekat dengan kehidupan lama yang membosankan. durhhh =.=













11 comments:

Ainsyafinah said...

awak !! kiter suke giler ngan entri ni. Kite fhm pasal bersaing2 tu. *Gewdik giler*..haha..

Ape-ape pon, I always pray the best for you taw sayang, love u always <3

SM said...

1. entri yang patut mandapat pujian setengah bintang sebap kau hanya gunakan sekali je perkataan tu. kbai.

2. mana kau copy & paste description untuk depresi? kamus dewan versi elektronik ke? kbai.

3. tentang depresi tu, kebanyakan masanya aku lebih melihat membawa ke arah keburukan terhadap kau. sama ada kau memilih untuk berada dalam posisi depresi positif atau negatif, aku anggap agak merbahaya untuk kau. kbai.

4. kbai

ralphrazaq said...

SM - hahahaha....

reen afny said...

ainsya... haha memang gewdiks pong. ahakss suka ke?? thanks, aku ingat korang nak kutuk entry ni. sebap entah pape. haha

i love u more more... thanks again. aku pun sentiasa doakan kejayaan kau. sama2 kita berusaha majukan diri sendiri. amin ;)

reen afny said...

SM... sengalsss. kbai

1) haha kau perasan pulak aku tulis sebap berapa kali. sengalss

2) haha siot je. tak copy paste okay, cilok sikit maksud dia dekat wiki. hihi

3) haha yeke. sebap aku cepat marah2 ke?? tahun baru ni da lama aku tak marah2 la. sebap no depression. hehe

SM said...

makin banyak kau guna `sebap' makin kurang pujian berbintang yang aku akan bagi. kbai.

fokus pada topik wei!

reen afny said...

haha alaaa sikit bintang la ni aku dapat?? huhuhu

fokus la ni. kau yang tak habes2 cakap pasal 'sebap'... haha

SM said...

aku sebenarnya remaja yang mudah terpengaruh dengan kawan-kawan. tu yang ikut pelat tu.. tak sengaja. hahahaa... kbai.

reen afny said...

oii perli aku lew tewww.. wok ow ow~~ kbai

Teenager Housemaid said...

depresi..
saya pun depress ni hehehe,,
tapi tatau positif ke negatif..:(

reen afny said...

teenager.. huhu yeke. semua orang tengah depressed kot. sama ada tekanan besar atau kecik tula yg menjadi perbezaan. heee