Jan 17, 2012

MAAF

paling saket hati bila kita minta maaf dan orang tu buat tak endah je.
padahal perkataan 'MAAF' itu sangat berharga.
bukan senang2 je orang boleh cakap perkataan tu,
kita kena turunkan ego baru boleh nak minta maaf.
dan yang paling penting menunjukkan yang kita mengaku kesalahan sendiri.
da memang lumrah hidup manusia susah untuk mengaku kesalahan sendiri bukan?

so bagi aku, kalau ada orang buat aku marah dan hanya perkataan maaf yang mampu keluar daripada mulut dia.
aku akan maafkan orang tu.
aku cepat okayy dan takde marah2 lagi da.
sebap aku tahu perkataan maaf itu sangat mahal.

lagipun, bukankah memaafkan kesalahan orang lain itu akan buat kita rasa lebih lega. kan...


*****

semalam gua rasa saket hati sangat2 dan macam biasa lah.
 aku cepat2 amek wuduk pergi solat.
back to basic guys, apa2 hal mesti kita refer pada yang SATU tu kan.
tak kira lah sama ada kita tengah gembira, sedih atau bersyukur dengan nikmat mahupun tengah mengalami tekanan jiwa mesti kita akan mintak petunjuk daripada ALLAH S.W.T kan.
semua hal kita mengadu dekat DIA.


so rasa better sikit lah, dan yang penting kena share your problem dekat someone baru akan rasa saket hati tu hilang.

harini, ALHAMDULILLAH pagi2 da dapat berita baek punya...
hihihi tak sia2 stay up for OT dan kerja time new year. heee
budget untuk roadtax kereta settled! SELAMAT!!!

kira saket hati semalam dibayar dengan rezeki yang melimpah ruah.
syukur sangat2...
orang sabar selalu dapat lebih. #berpegang dengan kata2 itu.



btw, this song really describes how i feel today...


DON'T CARE ABOUT OTHER PAIN IN FRONT OF ME,
CAUSE I'M JUST TRYNA BE,
 HAPPY!











39 comments:

SM said...

tahap ketebalan ego masing-masing memang susah untuk diukur. ada yang nampak cool je tapi dalam hati, ada batu granit yang sangat pejal. jadinya, tak mungkin seribu perkataan MAAF tu dapat meruntuhkan tembok keegoan dia. cewah!!!

telor power said...

owh stay back raya cina eh. kompom dapat byk. blanje aku jalan2 bley

ralphrazaq said...

tik tok simpati kt ko...

reen afny said...

SM... haha itula sebap bila orang mintak maaf dekat aku, aku terima. sebap dorang dah turunkan ego dia.

eh, kira kalau orang mintak maaf dekat kau, susah nak maafkan ke?? sebap ego??? haha

reen afny said...

tp.. kurang fokus ni, aku cakap kerja time new year la. huhu
kalau orang dapat bonus dulu before kena kerja, memang tak datang kerja la kan. haha

bole je nak belanja. cakap je bila. haha

reen afny said...

ralph... haha simpati je ke?? haha thanks

SM said...

maaf tu kalau orang tak minta pun, aku boleh bagi seawal yang mungkin. tapi kena tengok dulu jenis kesalahan. tapi kebanyakan kesalahan yang orang buat terhadap aku mungkin berpunca dari aku sendiri kot. tapi...

reen afny said...

haha macam sama situasi je..
tapi apa pulak?? mesti kau taknak mengaku kesalahan kau kan.

telor power said...

hahaha...ko nak blaje aku apa reen.??? aku part makan2 aku ON je

ralphrazaq said...

mcm lah TP nk dtg KL...huh!!

reen afny said...

tp.. aku belanja choc chips cookies. hehehe

reen afny said...

ralph... haha tp dok perak ke?? ke aku yang salah...

ralphrazaq said...

a'ah kt manjung..

reen afny said...

wupssss sama tempat dengan tettttt..... hahaha

ralphrazaq said...

owwwww...pakwe ea?? kantoi!!

reen afny said...

haha bukan la.. member aku yang aku cakap kerja kat ipd perak tu la. back to topic.... fokus2. haha

SM said...

masuk baris!

reen afny said...

baekkkkkk!!! dari kiri.... cepat jalann!!

ralphrazaq said...

berbalik kpd topik (sori td x baca abis)....bg org lain perkataan maaf tuh susah nak diungkap apatah lagi lepas bergaduh kaw2 dan ada jugak lepas minta maaf kat org tapi orang tuh yang tak nak maafkan...semuanya terletak pada ego dan maruah..

contoh cerita ego + maaf = Khabie kushi khabie gham

SM said...

ralph : ni apa punya contoh kau bagi da... dah masuk hindustan pulak!

reen afny said...

hahaha pe kaitan dengan cerita tu weh?? hehe

haa betul la tu. tapi bengang la bila kita mintak maaf tapi orang tu buat tak tahu je. siottt... puiihhhh

ralphrazaq said...

SM & reen - betul la bengong...contoh yg betul..alah citer lain pun ada gak tapi aku tak dapat recall memori citer ape yg boleh kita jadikan sbg pengajaran yg melibatkan soal kemaafan dan ego..ngek la kau!!

SM said...

reen : nasib baik dia tak bagi contoh boboiboy!

ralphrazaq said...

boboiboy ajar cara nk bertumbuk..

reen afny said...

ralph.. haha aku tak bape nak ingat la cerita tu. huhu

hahaha TERBAEKKKKKKK!!!! (gaya atok boboi boy)

ralphrazaq said...

yes!! aku dh ingat..cerita 'Sekeras Kerikil'..jalil hamid buat aku menangis..huuu..

reen afny said...

haaa tak pernah dengar pun. huhu best tak?? nanti nak tengok la. haha

ralphrazaq said...

mane ada dh..itu cerekarama la..

reen afny said...

ooh yeke.. kat youtube leh cari kan. huhu takpela kalau tak dapat. tengok cerita laen je. haha

telor power said...

ralph & reen: setakat kl tu aku dah byk kali jejak cuma malas nak jejak xsuke jem. tapi kalo dah nak blanje sgt aku takde hal lah...

sekeras kerikil hmmmm...citer tu aku dah lupa.

(maaf, sekali lagi aku komen membuatkan lari dari topic)

reen afny said...

bro tp... takpe gua tak kesah. biasalah fokus lari. haha

ooh yeke.. kang aku post choc chip cookies tu kang kalau susah sangat. haha

ralphrazaq said...

reen - kau belanja la si TP tuh..kesian aku tgk...mengharap sgt dh tuh hahahah

reen afny said...

haha tula pasal.. dia suka sangat choc kan. belanja choc jela. hihihi

telor power said...

aku suka cekelat la.....tak kisah apa produk pun, asal berasakan cekelat mmg aku sebat

reen afny said...

aku pun suka... betul ke kau nak ni bro?? ke maen2 je... huhu

telor power said...

RA: betul la...baek ko blanje cepat.

reen afny said...

haha bro datang sini dulu la... wa memang tak boleh nak keluar daripada KL ni. biasa lah, anak emas. huhuhuhu

jom gathering??!! hikhik kbai

saidatul noor farhana said...

sabar eh syg...:)

reen afny said...

thanks syg.... <3