Jan 6, 2012

HARI BARU dan NIAT BARU


bila masuk tahun baru je, dengar la orang selalu tanya pasal azam baru kita apa kan??
well for me, hari2 aku ada azam baru.
tak semestinya bila tahun baru je perlu tukar azam baru.

aku pernah dengar pakar motivasi ada cakap yang sepatutnya, setiap hari kita kena istiqamah diri kita.
review balek apa yang kita buat sepanjang satu hari ni.

itu yang bila masuk tahun baru, baru lah sibuk manusia2 yang baru sedar diri ni nak review balek apa yang nak kena buat untuk perubahan diri sendiri.
gilaaa apa nak review 365days for only one night???
memang tak ingat la kan apa yang kita da buat dalam masa setahun ni.

so, yang seeloknya kena istiqamah diri sendiri setiap hari.
apa yang kita perlu ada untuk kebaikan diri sendiri.


*****

macam aku....
korang tahu kan aku ni cepat melenting.
hot tempered sangat.
aku memang tak reti control.
tapi aku cepat okayy la.
if orang tu buat aku marah and dia mintak maaf, aku terus okayy.
takde la simpan dalam hati.

aku rasa sekarang musim marah aku makin mendadak sebap nak end of year kan.
rushing nak close account.
so stress kerja, lepas tu benda kecik pun nak marah.
hahahaha bila da marah tu tak paham2 lagi ke.
mesti la aku pujuk balek orang yang aku marah tu kan.
tapi kadang2 orang tu yang salah aku jugak nak kena pujuk.. aittt

sekarang kerja semua da siap, da closed account da pun.
soooo boleee relax. yahoooo! no tension2 da. hehe

lepas ni nak maintain taknak marah untuk setahun. hahaha
zzZZzzzZZz tipu lew tewww~ kbai


HELLO 2012, PLEASE BE NICE TO ME ;)


psssttt, lupa pulak nak cakap azam baru aku,
nak LEBIH FOKUS dengan apa yang aku buat sekarang. hehe
takde la, azam baru aku semata2 nak jadi lebih fokus je kan.
actually, aku nak belajar menjahit.
azam baru nak design baju sendiri. ;)

p/s : khas ditujukan untuk sahabat2 blogger. suka ngat perli aku naaa... T__T













26 comments:

ralphrazaq said...

1st

reen afny said...

haha tahniah....

ralphrazaq said...

aku xtau nape arini jari aku sgt pantas menaip haha

reen afny said...

hahaha sengal gilaaa...
kak ralph, tengok ayat yang last sekali tu. aku baru letak. haha

ralphrazaq said...

haippp...i2 bro SM la..aku follow je..ngek la ko pgl aku kakak cis!! hahaha..bagus tuh azam ko..kena mula praktik dr skrg tau..jht baju?? jht manik pandai? blh la aku tempah kikiki

reen afny said...

hahaha kau dengan telorpower pun pengikut SM la. bro SM?? pakcik la.. hehe
alaa betul la kena panggil akak. haha

tak tahu la. baru nak cari kelas menjahit yang murah sekarang ni. hehe

ralphrazaq said...

biar la..aku nk bg die pasan muda..isyh ko aku baru 19 la..ha pegi ler belajar untung2 boleh tambah pendapatan kan? kikiki...

reen afny said...

haha perasan gilaa... alaa tahun ni aku meningkat setahun. tua da. haha

haa betul2... tapi actually nak belajar menjahit sebap nak jahit baju sendiri. hehehe

ralphrazaq said...

semoga berjaya ye....yg penting fokus dan sabar hahaha

reen afny said...

haha terima kasih kak ralph. hihihi fokus2...

SM said...

...baru beberapa jam iktiqaf kat masjid dah kena umpat! ceh!!!

ok, sesuatu yang jarang orang ambil peduli dengan kaedah muhasabah diri setiap hari. apa yang orang teruja sekarang ni cuma berkumpul ramai-ramai tengok bunga api lepas tu balik rumah tido, bangun lambat sebab esok tak kerja. lusa sibuk tanya azam orang lain. minggu depan dah lupa pasal azam sebab sibuk nak cari hiburan yang lain. lepas tu bulan depan, hilang FOKUS... hahahaa...!

reen afny said...

woit... fokus2 jangan sebut haa. haha
haa betul la tu. muhasabah diri... jarang orang praktikkan.
akitiviti new year : cari cerita best kat tv. kalau takde tengok firework dekat TINGKAP je. kalo bosan pergi tidur. haha tak pernah sambut pun. buang masa je. huhu

SM said...

"cari cerita best kat tv. kalau takde tengok firework dekat TINGKAP je. kalo bosan pergi tidur. petang esok baru bangun. bukan kerja pun..."

hahahaa... gurau je beb. jangan `kbai' pulak.

ini pun satu penyakit turun-temurun. apa kata kalau satu generasi tu tak praktikkan (atau kurangkan) sebut pasal azam bila tiba new year. mesti anak cucu mereka takkan buat lagi benda ni sebagai budaya.

ralphrazaq said...

reen - dgr ckp senior SM tau..

reen afny said...

hahaha sengal... gila apa petang esok. pagi2 kena kerja la. budak account kan. cuti new year la yang wajib kerja. wuwu T__T


haha tahun ni, aku tanya sorang je member aku pasal azam baru dia. haha kita kena tukar perkataan baru la. jangan guna azam... niat baru. okay tak??

reen afny said...

kak ralph.. hahaha baekk boss. tengah dengar la ni sambil buat muka fokus. hihi

SM said...

ok, apa niat kau untuk hari esok dan natijah yang kau dapat.

reen afny said...

semoga hari esok lebih baek daripada harini.

niat esok?? nak tolong mama niaga lepastu dapat jumpa mamat yang aku selalu usha. haha
lepastu nak pergi shopping kitschen. blablabla.... last sekali taknak marah. hehehe

SM said...

esok bila aku tanya, mesti kau jawab `nak lebih baik dari hari sebelumnya' jugak. lusa pun sama. jadi, `apakah titiknya"?

mesti mamat tu botak dan gojes dengan pandangan mata yang fokus. hahahahaaa!!!

reen afny said...

hahaha takde maknanya botak. ada rambut la. sengal. haha

ayat tu selalu aku praktikkan bila aku lalui hari yang gagal. contoh macam aku asyik marah je sepanjang hari tu, atau aku takdapat apa yang aku nak.

aku akan cakap ayat tu dekat diri aku, supaya hari esoknya aku akan beruah ke arah yang lebih baek dan cuba berusaha capai apa yang aku nak. hehe

okayy tak explaination?? haha

SM said...

ya, elok untuk memujuk diri sendiri sebenarnya.

penerangan yang lancar walau pun terdapat beberapa kesalahan ejaan. diharap sijil upsr yang diperolehi dulu adalah sah. FOKUS!!!

reen afny said...

hahaha siott... dari upsr smpai spm bahasa melayu dapat A okayy. haha

BAIK! aku akan lebih fokus dalam penggunaan tatabahasa semasa bertutur dan juga penulisan. haha

penjajah minda said...

aku tak ada azam.cuma impian.hehe

saidatul noor farhana said...

Waaa..nnt ak tempah baju kat ko eh??

reen afny said...

pm... impian itu boleh membuatkan kita lagi bersemangat kan. teruskan mengejar impian anda ;)

reen afny said...

ana... haha aku masih dlm proses mencari kelas menjahit lagi la. hehe