Aug 18, 2011

hari MATI

"sebijak bijak manusia ialah orang yang ingat mati".

itulah ungkapan daripada ustazah yang aku dengar pagi tadi.
apa yang buat aku tertarik bila beliau cakap pasal orang cina ada buat potongan gaji tiap2 bulan khas untuk bayar kubur dorang.
sebap space kubur dan cost2 hari mati sangat mahal.


no wonder lah orang2 cina kebanyakan nya bijak2 belaka.
i mean, they know how to make money.


but..
"dorang kejar harta dunia net, memang la mewah. kejar la harta akhirat pulak".
(ayat papa aku pulak)
terfikir sejenak bila papa ungkap kan kata2 tu. ada maksud tersirat. hehe


jadi hari mati itu perlu diambil berat.
sometimes kita salah anggap,
jangan kejar harta dunia sangat, kena lah cari bekalan untuk akhirat.
yea yea, it's true. totally true..
however bila pikir balek, maksud nak disampaikan tu laen.


bukan jangan, it suppose to be kurang kan.
cuba tukar...
kurang kan kejar harta dunia, lebih kan mencari bekalan untuk akhirat kelak.
sebap manusia yang paling cerdik ialah manusia yang ingat akan hari mati.


jadi bila sudah cukup bekalan untuk hari mati, kita boleh pulak kejar harta dunia pulak kan??? i mean, cari (bukan kejar kayy)


last word from me,
"if you know how to die, you know how to live" - reen

2 comments:

zulhilmi.tempoyak said...

gabungkan ilmu dunia dengan pemikiran ke akhirat. :)

Auntie Nenet said...

zul... btl jgk tu. tu slh stu cara utk cari bekalan ke akhirat ;)