Aug 4, 2011

fasting of RAMADHAN

HAPPY FASTING DAYS GUYS...


harini da ke-4 ramadhan. cepat sungguh nak hari jumaat.
yeay esok cuti! haha

talking about ramadhan, mesti timbul isu sahur dan berbuka kan.
well, my 1st day of sahur macam biasa la kan.

lauk : telur masak kicap
air : susu panas
*wajib ada kot menu di atas ni. hehehe

bila berbuka je, da 3 hari aku makan lauk yang sama.

ikan keli masak cili api. nyam2...
*padahal tak tahan pedas


* cakap pasal puasa, aku terdengar satu ceramah ni.
ustazah tu cakap... kita sebenarnya puasa sebap nak buang lemak2.
(terkejut aku dengar, maksud dia sama la macam orang nak diet kan)
tapi ni tak, bila time puasa mesti beli makanan banyak2.
berbuka je kita makan tak henti2 sampai malam dan sampai sahur.
okayy, memang aku akui yang kadang2 niat aku tersimpang bila aku puasa.
nak kurus la pe la. tapi masih betul la tujuan nya. untuk buang lemak2. haha!
so korang terfikir tak semua yang wajib kita buat memang ada kebaikannya.
buang lemak2 tu tujuan nya untuk SIHAT kan.
see, ISLAM itu sendiri da fikirkan kesan nya untuk kita mengapa kita perlu wajib berpuasa.
*after all, it's good for digestion kan >.<
...........

honestly, 1st day puasa je aku pergi solat terawikh.
bukan apa, niat di hati memang nak melangkah ke masjid tapi...
*but... so far ni je okayy, maybe after this nak pergi terawikh. hee

well, seharian bekerja. balik2 kerja kena tolong papa ngan mama meniaga pulak. so, memang hari2 membanting tulang la kan.

tapi takpe, semangat aku meniaga kan. ramai orang. suka sangat... ;)

*****

but...
bila tak pergi terawikh, aku da berniat nak mengaji dekat rumah sebagai pengganti tak pergi terawikh ;(

well, it doesn't enough kan... huhu
buat selagi termampu la. tapi kalau boleh buat lebih daripada kemampuan kau okayy reen... MAY ALLAH BLESS ME. amin...


*cakap pasal terawikh ni kan, masa aku solat sama2 dengan muslimat yang laen tu. i'm thinking one thing...

bila kita sama2 berdiri pada saf yang sama, tiba2 aku terfikir yang manusia semuanya sama taraf bila sama2 menunaikan solat.
sama ada kau semiskin mana or kaya anak tan sri pun tapi bila time solat sama2 kita semua sama sahaja okayy..
i mean, semua nya ada tujuan yang sama, mencari keredhaan ALLAH.
*****

but overall, 1st day puasa je my family gathered ramai2. meniaga sama2. berbuka sama2. nyam2.... suka bangatt!


2 comments:

Kapten Atok said...

rajin2 ler ker masjid. lagi syok sembahyang berjemaah sambil dengar ceramah

Auntie Nenet said...

wuupss... baek kapten! huhu
kapten g teraweh x?