Dec 16, 2011

BONDA VS MAK MERTUA

"net, kalau mak mertua kau buat macam tu dekat kau memang mama bagi dia cukup2. senang2 je nak buat anak aku macam tu kan".


rasa macam disayangi je bila mama cakap macam gitu. auww~
olooo terharu aku dengar.
see, itulah yang dipanggil kasih sayang ibu tiada penghujung nya.


ni pengaruh drama episod melayu yang tengah meletup kebabomm lew teww!
sekarang ni kan tengah howt cerita Tentang Dhia.

 
dekat tv3 pukul 7pm. tukang promote pulak kan. haha


kenapa isu kasih sayang ibu dan mak mertua dibangkitkan?
sebap dalam cerita Tentang Dhia tu mak mertua dia tak suka dekat dia.
lepas tu mak mertua dok mandrem la, pergi jumpa bomoh suruh hantar santau dekat Dhia ni.
(ni lah cerita melayu, suka sangat selitkan isu kurafat)


mak aku pulak emo tetiba kan tengok cerita tu..
tu yang cakap nak protect aku bagai.
alaaaa... rasa macam nak peluk mama je time tu.
so sweet gilaaaa like cotton candy~ haha


korang pikirkan lah, bila kita berjauhan dengan mak pun mereka masih pikir pasal keselamatan kita kan.
kalau da kawen pun mereka masih nak lindungi kita.
kesan daripada cerita Tentang Dhia la ni, tiba2 cuak pulak nak berdepan dengan mak mertua.
macam mana lah agak2 perangai bakal mak mertua aku nanti eh???

orang kata mak mertua paling susah nak amek hati mereka.
yeee takutnya....
- kena pandai masak sebelum aku kawen ni -


............................

MAK KANDUNG : kadang2 kita merajuk pun mereka masih pujuk kita even kita bersalah. confirm2 lah jadi diri kita sendiri bila bersama mereka. ;)

MAK MERTUA : selalu amek hati mereka pun tak pandang, kadang2 semua benda pun nampak salah kita even kita tak salah. orang pemarah macam aku ni pun terpaksa jadi hipokrit, i mean penyabar sebap nak amek hati punya pasal. =.=


ITULAH BEZA NYA KASIH SAYANG MAK SENDIRI DENGAN KASIH SAYANG MAK MERTUA.
yang penting masa da kawen nanti memang aku takkan lupa pada mak aku sendiri. INSYAALLAH...

*****
hmm hmm tiba2 rasa bersalah pulak.
kadang2 bila aku keluar pun mama dengan papa dok asyik call2.
kadang2 tension pun ada, tanya banyak kali kan.
yea i know KL ni tak selamat.
aku da la suka keluar sorang2 pulak tu kan, mana mereka tak risau.
hukhuk maafkan nenet, papa dengan mama.
(nak mintak ampun depan2 macam malu je, ego tinggi kot)


apa2 pun, yang penting mintak izin ibubapa dulu kalau nak keluar mana2 ye adek2.
kita masih dibawah jagaan mereka.
masa kecik kenapa boleh inform mereka, kenapa da besar tua bangka tak boleh nak share anything with them?
ingat... tiada mereka, tiada lah kita.


okayy cukup lah ceramah kita pada petang jumaat yang indah lagi tenang ni.
aku selitkan lagu batu belah batu konkrit.
mula2 dengar macam nak tergelak tapi dengar lirik dia betul2 ada maksud tersirat ;)
dengar jangan tak dengar, support our local music!










16 comments:

SM said...

ibu sendiri dengan ibu mertua adalah dua individu yang berbeza. kau telah lama tinggal dan mengenali hati budi ibu sendiri, begitu juga dengan dia. tetapi, kau baru mengenali ibu meruta kau sebaik je kau jadi isteri kepada anaknya. jadi tolak ansur yang lebih amat-amat diperlukan terutamanya kalau melibatkan sikap dia yang kau tak berapa berkenan. perkara biasa, orang tua akan mengamalkan cara hidup dan pemikiran yang dia dah lakukan sejak berpuluh tahun dulu. tak mungkin serasi dengan kau yang baru setahun jagung menyertai keluarga mereka. yang penting, sabar dan menerima.

reen afny said...

waaa nasihat yang berguna... boleh pratikkan nanti. betul la tu. patut la aku tengok ramai yang aku kenali, bila da jadi isteri orang mak sendiri dilupakan. lebih fokus dekat mak mertua. aku taknak la jadi macam tu. huhu kan bagus semua orang boleh bertolak ansur.

tapi hakikatnya, manusia memang susah nak terima pendapat orang lagi2 daripada budak yang muda daripada mereka. huhu

SM said...

bukan dilupakan, tak elok jugak macam tu. cuma kadang-kadang mereka terlebih memberikan komitmen yang tak seimbang tanpa sedar. tapi kadang-kala jugak mereka (isteri) pun akan buat perkara yang sama jugak kat mak sendiri tanpa sedar. perkara yang sama jugak berlaku kat suami. pernah dengar ungkapan macam ni? "abang pilih antara saya atau mak abang..."

pokok pangkalnya, tak perlu terlalu mengikut perasaan. sabar dan memahami.

ambil contoh mudah. kalau saudara lelaki kita berkahwin dengan orang lain. pasti isteri (kakak atau adik ipar perempuan) kita tu ada perkara yang dia tak berkenan dengan mak kita. sedangkan kita selama ni menyenangi semua perkara berkenaan mak kita.

manusia... tak mungkin dapat menerima semua perkara yang diterima baik oleh manusia lain.

reen afny said...

huhu tahu takpe sebap mereka nak rasa diterima oleh keluarga baru. tapi susah kan, hati manusia laen2.
ada yang baek bagi kita, tak elok pula dimata dorang.

hmm betul la tu. kakak ipar aku.... tetttt mak mertua baek, menantu pulak macam pelesit. haha

SM said...

ha, start nak ajak aku mengumpat la tu. ok, aku nak chow! hahahaa!

reen afny said...

hahaha mana ada!!! mengong... aku cakap je kay. lalala.. cho chin cau

SM said...

kau cakap macam ajak ngumpat je...

reen afny said...

MANA ADA................ huhuhu ooh dalam pale hotak kau keje mengumpat je eh. ishh... hari jumaat ni. hormat sikit. lalalala

SM said...

sebab hormat jumaat la aku enggan mengumpat secara jemaah ni...

reen afny said...

ceehhh... poyo je. da2. tak mengumpat da. sedia nak balek je ni. countdown2... hihihihi

SM said...

oh ye, satu lagi pandangan aku. menantu lelaki berupaya menjadi halimunan dalam keluarga mertuanya di mana dia hanya perlu `ke hadapan' bila keadaan memerlukan dan buat macam tak wujud dalam senario normal.

berbeza dengan menantu perempuan yang kehadirannya sentiasa diperhatikan walau pun sebelum berkahwin. jadi kau bukan setakat perlu pandai mengambil hati suami, malah hati mak mertua sebelum berkahwin lagi. sebab kelebihan menjadi menantu perempuan berbanding menantu lelaki adalah, kau berpeluang mendapat kasih sayang daripada mak mertua melebihi anaknya sendiri. percayalah!

tapi, elakkan perlakuan mengipas bontot!

sekadar pendapat...

reen afny said...

hahaha tahu takpe! aku tak reti la amek hati orang. huhu tu yang susah tu. tenkiu untuk pendapat tu...
tula orang cakap kalau kita kawen, bukan je kita kawen dgn anak dia tapi kita kawen dgn family dia sekali. huhuhu tapi senjata utama, kena rajen pergi dapur la. hehe

tapi kalau rajen pergi dapur tapi tak tahu masak sama jugak kan =.=

SM said...

sebagai lelaki, aku tak begitu memandang makanan yang sedap. tapi aku memandang tahap kerajinan perempuan kat dapur. sejauh mana dia sanggup memenuhi komitmen untuk memenuhi keperluan perut keluarga. aku rasa, macam tu jugak dengan mak mertua. mungkin itu jugak yang mereka pandang.

fikir-fikirkan, selamat beramal...! wok ow ow!!!

reen afny said...

yeke... aku rajin pergi dapur apa. ok la. aku da ada satu ciri2 tu. hehehe

SM said...

kau ni tak fokus betul la. rajin ke dapur untuk bekerja, bukan mengacau.

reen afny said...

haha ngek la. aku pergi dapur sebap nak cari makanan. hihihi