Nov 27, 2011

PENGHIJRAHAN DAN TRANSFORMASI

Assalamualaikum buat pembaca setia...

Bismillahirrahmanirrahim.
dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


lately, aku rasa semua comment2 aku lebih ke arah keagamaan, keinsafan diri dan bagi pendapat untuk kebaikan bersama.
 macam bagi ceramah dekat orang.
selamat tak annoying, hanya sekadar buat renungan kepada kawan2.
oohh maybe aku sedang berhijrah ke arah yang lebih baik. insyaAllah...


Yea pada Awal Muharram ni, kita semua paham dengan konsep penghijrahan.
jadi pada waktu ini, aku sedang berniat untuk menjalani transformasi.
aku mahu diri ini menjadi ke arah yang lebih baik.
bukan pada mata manusia, tetapi aku mahu dipandang mulia pada mata PENCIPTA kita, ALLAH S.W.T.

aku mahu buang sifat dengki jauh2.
buang perasaan amarah aku.
aku ni jenis yang tak sabar, so kalau tak dapat apa yang aku nak aku akan cepat meradang.
aku suka sound direct TAPI kalau aku da marah sangat lah.
selagi aku rasa boleh tahan aku diam je.
aku still lagi jaga dan pikir perasaan orang yang buat aku bengang tu.
tapi kalau aku da bengang sangat tiba2 je mulut ni jadi celupar. wuuppsss =.=

kepada manusia2 yang kadang2 termakan hati dengan sifat aku,
AKU TENGAH BERUBAH NAK JADI ORANG YANG TENANG DAN TAK CEPAT MARAH.
SO, I'M SORY. HEHE

kadang2 kita rasa kita mulia tapi sebenarnya ada lagi manusia yang lebih mulia daripada kita.
just want to share this video.



nak menangis tengok bila dia suapkan makanan dekat orang gelendangan ni kan.
dia angkat martabat orang2 yang dipinggirkan.
manusia macam ni lah yang kita patut respect sebenarnya.
alang ada dikalangan anak2 yang buang makbapak dorang.
tengok la diri sendiri, realitinya kita bagaimana???


Start giving. See the joy of giving. - Narayanan Krishnan








10 comments:

SM said...

SATU
kau kata nak buang sifat negatif dalam usaha penghijrahan macam sifat dengki macam ular lidi, tak sabar macam drebar, cepat meradang macam seladang dan celupar macam nak makan penampar. tapi kau lupa satu lagi...

DUA
macam yang aku tegaskan pada orang lain sebelum ni, golongan gelandangan tak patut wujud lagi zaman sekarang kalau mengikutkan perkiraan matematik aku yang menyatakan, kalau 75% daripada kita ambil peduli, dan 50% lagi membantu, serta 48.76% lagi melibatkan diri secara bersungguh-sungguh... dan pasal video tu, mungkin lelaki ni seorang usahawan yang berjaya dan mempunyai empayar perniagaan yang kukuh, dan dia hanya berhenti bekerja di pejabat (bukan berhenti terus) sebab nak menumpukan perhatian yang lebih dengan kerja-kerja kebajikan. aku rasa la...

reen afny said...

SATU
haha cakap pasal drebar ni, aku takde masukkan ciri2 amarah aku masa bawak kete kayy. aku tak hon pun kalau ada orang bawak kete macam sial.. aku dem lampu je. ahaksss stylo tak?? haha


DUA
yela kot. kalau tak mana dia dapat duit nak buat amal jariah ni kan.
hahaha gilaaa specific calculation kau bagi kan. betul jugak tu. tapi dekat KL pun ramai orang gelendagan, kalau dekat ulu or kampung2 mesti lagi ramai kan. camna nak cegah... hmmm

reen afny said...

SATU
eh, aku lupa nak tanya... apa yang lagi satu tu???

SM said...

SATU
lagi stylo kalau kau angkat jari tengah sambil angkat kepala. itu kalau kau lebih pentingkan style daripada kemuliaan peribadi.

DUA
`gelandangan', bukan gelendagan. hahahaaa...! nak tergelak aku cuba membunyikan.

SATU PERPULUHAN SATU
kau lupa sebab kau dah terlalu taksub dengan benda tu. takpe, abaikan.

reen afny said...

SATU
haha alaa aku pakai tudung. tak maniss pulak buat macam tu. kang tak pasal2 tertunjuk jari tengah dekat pak lebaii confirm aku kena blacklist lepas ni. haha


DUA
ahaksssss malu nyeeeeeeee! nampak sangat aku bukan budak sastera. haha tenkiuu bagitahu. da2 kau jangan nak gelak2 tutup mulut lak =.=

alaaa gapo dio?? bagitahu jela...

SM said...

SATU
ok, teruskan bersabar atas jalan...

DUA
hahahaaa, macam siot. atau pun kau silap bukak kamus.

*lu pikir la sendiri...

reen afny said...

arghh kau suka gelak kan aku kan.... tak bukak kamus pun. haha aku salah tafsir je. ahaksssss

malasss nak pikir la. gitau jela... huhu

SM said...

aku boleh bagitau, tapi...

reen afny said...

wajib ada tapi dia ni lah =.=

reen afny said...

tapi apaaaaa???? hahaha